Home “ерапи€ ƒа възкресим секса

ƒа възкресим сексаавтор: —то€н √еоргиев

¬секи брак преминава през различни периоди на сексуална активност, в зависимост от многообразни фактори, като възраст, медицински особености, индивидуален темперамент, емоционални прежив€вани€, състо€ние нивото на общуване и др. ќтделните двойки общуват сексуално с различна честота - веднъж-два пъти седмично, три-четири пъти седмично, всеки ден, дори и по н€колко пъти на ден! ≈то защо е много трудно да се установи €сен принцип за адекватно и пълноценно сексуално взаимоотношение, тъй като вс€ка двойка има сво€ собствена честота.

 ои са все пак симптомите, които ни подсказват, че сексът и интимността в брака ни са нарушени и пренебрегнати?

- ѕреминаването директно към секс без любовна игра;

- Ћипсата на целувки или докосвани€ по време на полов акт;

- ћеханичност в секса и липса на емоционално свързване;

- јко липсват нежните думи и комуникаци€та, докато се любите;

- Ќежеланието за интимност;

- Ќередовно сексуално общуване и др.

«а нередовно сексуално общуване се говори тогава, когато сексът е по-скоро инцидент, отколкото практика, случва се веднъж-два пъти на месец или дори отсъства. «а съжаление, поради сво€та свръх-заетост или нежелание да приемат фактите лице в лице, много двойки пренебрегват предупредителните сигнали и не вземат мерки навреме, а това може да задълбочи проблемите. јко все пак сте заинтересовани от добри€ секс, можете да си сложите следните пет "бинта", които ще ви помогнат да превържете сексуалните рани и да намерите изцеление:

Ѕинт 1: Ќаправете си качествено медицинско изследване
ќт една страна, желанието за секс намал€ва през годините, но пон€кога пониженото либидо може да е свързано с наличие на медицински или психологичен проблем - завишено ниво на стрес, умора и депреси€ при жените или понижение в количеството на тестостерона при мъжете. ≈то защо, добре е да се консултирате със сексолог, който ще ви даде подход€щите лекарства, ако проблемът е чисто медицински. ѕсихотерапи€та е подход€ща, ако проблемът се окаже от психологично естество.

Ѕинт 2: Ќе бързайте сами да си поставите диагнозата
¬ажно е да осъзнаете, че в сексуалната област е трудно да се направи разделение между физическата и психическата страна на проблема. ќбикновено, сексуалните проблеми от чисто медицински характер се отраз€ват и върху ц€лостната настройка на двойката за секс. ≈то защо, професионален поглед отвън може да допринесе за подход€що постав€не на диагнозата, както и да предложи адекватни средства и начини на лечение.

Ѕинт 3: ѕоработете върху общуването си като двойка
ѕричина 1 за спада в сексуалната активност и интереса към партньора е общото състо€ние на брачните взаимоотношени€ и степента на емоционалната близост. Ќивото на емоционална близост е пр€ко свързано с умението на мъжа и жената да общуват. —ъс съпругата ми сме консултирали десетки жени, от които гол€ма част сподел€т, че основната причина да н€мат сексуално привличане към мъжете си е т€хната емоционална незаинтересованост и липса на желание за вникване в чувствата им. Ќепълноценното общуване води до непълноценен и егоистичен секс.

Ѕинт 4: –азчупете традици€та в секса
Ќ€ма по-скучен секс от този в същата ста€, в същата атмосфера и в същата поза. — времето двойката може до такава степен да привикне към скучната рутинност в леглото, че да започне да изб€гва интимността и секса като ц€ло. јко сексът ви е станал прекалено рутинен и традиционен, положете усили€, за да го промените! Ќе преминавайте директно към полов акт и се гледайте в очите, докато се любите. ƒокосвайте се по ц€лото т€ло, а не само по половите органи и ерогенните зони. —вържете се емоционално и започнете да израз€вате чувствата си по време на полов акт. ќбсъждайте кое ви е харесало по време на акта и кое не.

ѕреди всичко - не забрав€йте, че като вс€ка друга сфера, сексуалната също се нуждае от целенасочено подхранване и насърчение.

(ѕравата са на www.semeistvo.bg. ѕубликувана с разрешение.)

 

–Ф–Њ–±–∞–≤–Є –Ї–Њ–Љ–µ–љ—В–∞—А

”вaжaвaмe вашата пoвepитeлнocт и зaтoвa ce пoгpижиxмe дa дea?тивиpaмe пoлeтo зa впиcвaнe нa имeйл, ?a?тo и дa из?лючим зaпиcвaнeтo нa вашето ≤–. Moлим зa aдe?вaтни ?oмeнтapи. He ce тoлepиpaт никави обиди, сексуални намеци, рекламни съобщени€, нецензурно съдържание. Ѕлагодар€ ви предварително!

–Ч–∞—Й–Є—В–µ–љ –Ї–Њ–і
–Ю–±–љ–Њ–≤–Є

–Ш–Ј–љ–µ–≤—П—А–∞.com 2010-2018. –Я–Њ–Љ–Њ—Й –њ—А–Є –Є–Ј–љ–µ–≤—П—А–∞, –њ—А–Є–Ј–љ–∞—Ж–Є –Ј–∞ –Є–Ј–љ–µ–≤—П—А–∞, –њ—А–Є—З–Є–љ–Є –Ј–∞ –Є–Ј–љ–µ–≤—П—А–∞—В–∞, –і–∞–≤–∞–љ–µ –љ–∞ –≤—В–Њ—А–Є —И–∞–љ—Б —Б–ї–µ–і –Є–Ј–љ–µ–≤—П—А–∞, –љ–∞—З–Є–љ–Є –і–∞ –њ—А–µ–Њ–і–Њ–ї–µ–µ–Љ –Є–Ј–љ–µ–≤—П—А–∞—В–∞ –Є –Њ—В–љ–Њ–≤–Њ –і–∞ –Ј–∞–ґ–Є–≤–µ–µ–Љ —Й–∞—Б—В–ї–Є–≤–Њ.