Home —емейство ƒа запазим искрата в брака
–Э–∞–њ–Є—Б–∞–љ–Њ –Њ—В   

ƒа запазим искрата в брака ƒокато една двойка изгражда своето семейно гнездо,† т€ може да започне да пренебрегва сексуалното общуване. — времето си рутинните ангажименти, като кариерно развитие, финансовите отговорности и предизвикателства, отглеждането на децата, започват да се опитват да задушат тази първоначална искра. ќт практична гледна точка, двамата партньори разполагат с много по-малко време за секс и много повече за внимание и задължени€та им.

— увеличаването на възрастта се увеличават и факторите, повли€ващи на живота в спалн€та. ƒобрата новина e, че, независимо дали става въпрос за физически или емоционални проблеми в тази област, повечето от т€х са напълно лечими. ¬същност, добри€т сексуален живот е едно от услови€та за пълноценен брак и проблемите със секса често са белег за наличие на други брачни проблеми. Ќещо повече - пониженото ниво на сексуално общуване често може да предупреди двойката, че на път€ им могат да се по€в€т и по-сериозни планини, ако не се вземат навременни мерки.

‘актори, вли€ещи на секса

—поред проучвани€ на „икагски€ университет зрелите хора прав€т секс средно 61 пъти в годината, което прави малко повече от веднъж на седмица. ‘акторите, които вли€€т най-много върху секса, са брачни€т статус и възрастта. Ўироко разпространен е митът, че с нарастване на годините при женените двойки сексуалното желание едва ли не изчезва. ћасовата култура ни пробутва лъжата, че неженените двойки се радват на по-добър секс, понеже имали повече "свобода на избора". ¬ действителност,† оказва се точно обратното. —ексуалната активност на женените двойки е между 25 и 30% по-висока, в сравнение с тази на неженените, в зависимост от възрастта им. — нарастването на годините хората имат тенденци€та към все по-малко секс. Ќапример, женените двойки между 18 и 29 години имат секс около 112 пъти в годината. ѕрез годините тази тенденци€ нараства и женените двойки над 70-годишна възраст имат средно 16 пъти секс в годината. »нтересно е, че, въпреки нарастването на възрастта, повечето женени мъже и жени на средна възраст се оказват напълно сексуално задоволени. »звестни€т изследовател в областа д-р ƒжон ћаккинли твърди, че с напредването на възрастта очаквани€та на хората от секса вече не са толкова високи и те се чувстват по-удовлетворени от него.

«абързани€т живот през 21 век и стресът се оказват сериозен фактор за двойките, които намират все по-малко време заедно. ќбщуването между партньорите е също сериозен фактор - липсата на сподел€не, изслушване на другата страна, пр€ма комуникаци€ или просто отсъствието на забавлени€. Ќаличието на любовни срещи може да се окаже сериозен стимул за разпалване на огънчето в брака. Ќе е за пренебрегване и физически€ фактор за сексуалната дисфункци€ и импотентността. —поред ћаккинли през последните пет години се по€в€ват все повече доказателства, че внезапните проблеми с ерекци€та на зр€ла възраст не представл€ват непременно емоционален проблем, а са по-скоро свързани с дисфункции на циркулаци€та на кръвта и често са предупредителен белег за сърдечна атака. ¬ допълнение на сърдечните фактори може да се добави и болест на простата, депреси€та и др., тъй като медикаментите, свързани с лечение на тези болести, се отраз€ват на сексуалното функциониране. ≈то защо, редовните физически упражнени€ и дейности, преодол€ването на вредни навици и зависимости, здравословното хранене се отраз€ват изключително благопри€тно върху сексуалната активност. —поред ћаккинли не са налице научни данни, че хормоналните добавки, билки или медикаменти подобр€ват ерекци€та.

 ак да запазим "искрата" в наши€ брак?

- ќтдел€йте повече време за разговор с ваши€ партньор;
- Ќаучете се да изслушвате и да взимате предвид другата гледна точка;
- —тремете се към разрешаване на конфликтите си, а не към изб€гване или налагане в т€х;
- ѕланувайте срещи веднъж на седмица или на две седмици;
- »нвестирайте в романса извън спалн€та. —ексът започва от кухн€та!;
- ќпознайте сексуалните нужди и желани€ на партньора си;
- «абавл€вайте се;
- —портувайте, за препоръчване е заедно;
- ’ранете се здравословно и се отърсете от вредни навици, като алкохол и тютнопушене;
- Ќаблюдавайте теглото си и нивото на холестерола;
- ƒръжте се с партньора по същи€ начин, както е било преди сватбата;
- ѕотърсете съвет на специалист, ако нищо не проработи.

(ѕравата са на www.semeistvo.bg. ѕубликувана с разрешение.)

 

–Ф–Њ–±–∞–≤–Є –Ї–Њ–Љ–µ–љ—В–∞—А

”вaжaвaмe вашата пoвepитeлнocт и зaтoвa ce пoгpижиxмe дa дea?тивиpaмe пoлeтo зa впиcвaнe нa имeйл, ?a?тo и дa из?лючим зaпиcвaнeтo нa вашето ≤–. Moлим зa aдe?вaтни ?oмeнтapи. He ce тoлepиpaт никави обиди, сексуални намеци, рекламни съобщени€, нецензурно съдържание. Ѕлагодар€ ви предварително!

–Ч–∞—Й–Є—В–µ–љ –Ї–Њ–і
–Ю–±–љ–Њ–≤–Є

–Ш–Ј–љ–µ–≤—П—А–∞.com 2010-2018. –Я–Њ–Љ–Њ—Й –њ—А–Є –Є–Ј–љ–µ–≤—П—А–∞, –њ—А–Є–Ј–љ–∞—Ж–Є –Ј–∞ –Є–Ј–љ–µ–≤—П—А–∞, –њ—А–Є—З–Є–љ–Є –Ј–∞ –Є–Ј–љ–µ–≤—П—А–∞—В–∞, –і–∞–≤–∞–љ–µ –љ–∞ –≤—В–Њ—А–Є —И–∞–љ—Б —Б–ї–µ–і –Є–Ј–љ–µ–≤—П—А–∞, –љ–∞—З–Є–љ–Є –і–∞ –њ—А–µ–Њ–і–Њ–ї–µ–µ–Љ –Є–Ј–љ–µ–≤—П—А–∞—В–∞ –Є –Њ—В–љ–Њ–≤–Њ –і–∞ –Ј–∞–ґ–Є–≤–µ–µ–Љ —Й–∞—Б—В–ї–Є–≤–Њ.