Home –азд€ла / –азвод Ѕракът между "да" и "не"
–Э–∞–њ–Є—Б–∞–љ–Њ –Њ—В   

Ѕракът между

ДЌаистина ли в€рвате, че бракът продължава да е попул€рен сред българите? ƒнес вече никой не иска да се жени!Ф, това ми каза преди време една журналистка. ¬същност фактите говор€т сами за себе си Ц повече от 70% от българските двойки, които живе€т на семейни начала, сключват брак след пет години. ƒали изборът двама души да се обвържат за ц€л живот е приумица, останала от едно време, или е просто традици€? ¬ —јў и в много страни от «ападна ≈вропа вече от н€колко десетилети€ социолози и психолози изследват феномена ДбракФ. ¬ъпреки неоспоримите ползи от създаването на семейство, в публичното пространство се шир€т редица митове, които са причина много млади хора да се въздържат от сключването на брак.

∆енените стават по-нещастни с течение на времето. ‘актите обаче говор€т точно обратното. ѕри женените има много по-гол€ма веро€тност да останат щастливи в бъдеще, отколкото при останалите. ƒесетгодишно проучване в —јў сред 14 000 души е установило, че семейното положение е една от най-важните предпоставки за щастие. —поред резултатите 40% от семейните са се определили като ДщастливиФ в сравнение само с 15Ц22% от несемейните (двойките, които живе€т на семейни начала, разведените, вдовците или самотните). ≈два 7% от семейните сподел€т, че Дне са щастливиФ, докато от останалите Ц между 13 и 27%.


ƒруго изследване показва, че психичното здраве на хората значително се подобр€ва след сключването на брак. ј разводът или разд€лата на двойката може да повли€е негативно върху емоционалното състо€ние, особено при жените. —поред социолози ползите от брака се дължат най-вече на факта, че партньорите се грижат един за друг.


Ѕракът Дстоп€ваФ богатството на женените, тъй като те имат повече ангажименти и отговорности. ¬същност доказано е, че бракът прави мъжете по-успешни в кариерата. —татистиката сочи, че женените потомци на јдам печел€т с 10Ц40% повече в сравнение с неженените. ¬ —јў този процент достига 30. ”величаването на доходите започва в годината преди сключването на брак. ћъжът се радва на финансово благоденствие по време на съпружески€ живот, но ако се разведе, доходите му намал€ват.
–езултатите от друго проучване показват, че женените двойки спест€ват повече. 50-годишните омъжени американци имат приблизително два пъти повече средства от разведените, вдовците или неженените. «а 5 години женените трупат пари в банковите си сметки по-бързо от останалите, въпреки разходите, които отдел€т за образованието и здравето на децата си.
ќказва се също така, че 40% от самотните майки се определ€т като бедни. «а сравнение Ц само 12% от женените майки признават, че парите не им стигат.


—ексът след брака е скучен. —татистиката сочи, че сексуалната активност на женените двойки е с 25 до 300% по-висока в сравнение с активността при неженените.† ƒори и на 70-годишна възраст семействата се боричкат под завивките средно около 16 пъти в годината. “ова сочи проучване на ”ниверситета в „икаго (—јў). —поред социолози семейните двойки са сексуално много по-задоволени, отколкото тези, които само живе€т на семейни начала или самотните.

Ѕракът излага жените на опасност от домашно насилие. Ќе съществуват доказателства, че бракът е добра сделка за мъжа и лоша сделка за жената. »нтересно е, че редица проучвани€ показват, че насилието е по-р€дко срещано при женените мъже. ѕри женените двойки насилието на мъже към жени е почти същото като на жени към мъже. ƒамите също са толкова склонни да вдигнат ръка или да обид€т, колкото и потомците на јдам. ѕроучвани€ показват, че двойките, които живе€т на семейни начала, по-често приб€гват до насилие, за да решат проблемите си. ќбикновено при т€х насилникът е мъжът.

ќще ли се колебаете дали да сключите брак? ћоже би ДƒаФ, но поне усп€х да ви накарам да се замислитеЕ

(ѕравата за материала са на списание "9 месеца". ѕубликувана с разрешение.)

 

–Ф–Њ–±–∞–≤–Є –Ї–Њ–Љ–µ–љ—В–∞—А

”вaжaвaмe вашата пoвepитeлнocт и зaтoвa ce пoгpижиxмe дa дea?тивиpaмe пoлeтo зa впиcвaнe нa имeйл, ?a?тo и дa из?лючим зaпиcвaнeтo нa вашето ≤–. Moлим зa aдe?вaтни ?oмeнтapи. He ce тoлepиpaт никави обиди, сексуални намеци, рекламни съобщени€, нецензурно съдържание. Ѕлагодар€ ви предварително!

–Ч–∞—Й–Є—В–µ–љ –Ї–Њ–і
–Ю–±–љ–Њ–≤–Є

–Ш–Ј–љ–µ–≤—П—А–∞.com 2010-2018. –Я–Њ–Љ–Њ—Й –њ—А–Є –Є–Ј–љ–µ–≤—П—А–∞, –њ—А–Є–Ј–љ–∞—Ж–Є –Ј–∞ –Є–Ј–љ–µ–≤—П—А–∞, –њ—А–Є—З–Є–љ–Є –Ј–∞ –Є–Ј–љ–µ–≤—П—А–∞—В–∞, –і–∞–≤–∞–љ–µ –љ–∞ –≤—В–Њ—А–Є —И–∞–љ—Б —Б–ї–µ–і –Є–Ј–љ–µ–≤—П—А–∞, –љ–∞—З–Є–љ–Є –і–∞ –њ—А–µ–Њ–і–Њ–ї–µ–µ–Љ –Є–Ј–љ–µ–≤—П—А–∞—В–∞ –Є –Њ—В–љ–Њ–≤–Њ –і–∞ –Ј–∞–ґ–Є–≤–µ–µ–Љ —Й–∞—Б—В–ї–Є–≤–Њ.