Home ѕомощ за децата ѕред децата - твърдо "Ќе"
–Э–∞–њ–Є—Б–∞–љ–Њ –Њ—В izneviara.com   

ѕред децата - твърдо Ќав€рно вс€ка двойка е била съветвана да не се кара в присъствието на децата.† » въпреки това много двойки си позвол€ват този ДлуксУ.  огато емоциите ескалират, е трудно да се сдържим и да следваме повелите на здрави€ разум. Ќо независимо колко е трудно, вс€ка двойка би следвало да изгради позитивни€ навик да не въвлича децата косвено в конфликтите помежду им. »зследвани€та в психологи€та показват, че децата, които са свидетели на родителските конфликти, плащат сериозна цена: те са по-агресивни, страдат от повече емоционални проблеми, прежив€ват повече стрес.

Ќо това не е всичко. ѕартньорите в двойката също страдат от допълнителни негативи, когато се карат пред децата си. ≈. ћ.  ъмингс изследва как присъствието и отсъствието на децата вли€€т върху остротата на конфликта. –езултатите свидетелстват, че когато партньорите се карат в присъствието на децата, конфликтът помежду им е по-ожесточен.
 ъмингс изследва 47 двойки, които водили записки на семейните си конфликти в период от 15 дни. Ќа базата на записките той установ€ва две закономерности. ѕървата е, че когато партньорите се карат в присъствието на децата, те използват повече негативни тактики по време на конфликта - обиждане на партньора, повишена агреси€, хвърл€не и чупене на предмети. ¬тората закономерност е, че когато партньорите се карат пред децата, те са по-склонни да се карат заради въпроси, свързани със самите деца. “ова е особено стресиращо и емоционално разстройващо за децата, защото ги кара да се чувстват виновни, че мама и татко не се разбират заради т€х.

Ћюбопитно е защо партньорите са по-ожесточени един към друг по време на конфликт в присъствието на децата?

ќтговорът не е съвсем €сен. Ќо едно от веро€тните об€снени€ е, че всеки от нас се стреми да се представи в максимално положителна светлина в очите на другите. —обствените ни деца не прав€т изключение. —ледователно е възможно да се €досваме още повече на партньора си, когато се отнас€ към нас зле в присъствието на децата, защото т€хното мнение за нас е важно. Ќапример ако партньорът ни† ни обвин€ва, че сме безотговорни, ние се опас€ваме децата да не останат със същото убеждение за нас. «атова започваме да се отбран€ваме по-€ростно, да нападаме и обвин€ваме други€ на свой ред.


—ъветът да не се караме пред децата наистина е полезен. —пазвайки го,† освен че предпазваме децата си, ние създаваме предпоставка за по-мек тон на конфликта, което от сво€ страна засилва веро€тността за "мирното" и продуктивното му разрешаване. Ќико€ двойка не може да избегне конфликта. Ќо щастливите двойки не се отличават с отсъствието на конфликт, а с умението да го разрешават цивилизовано и без да нанас€т емоционална вреда Ц особено на децата.

(източник: shtastieto.com)

 

–Ф–Њ–±–∞–≤–Є –Ї–Њ–Љ–µ–љ—В–∞—А

”вaжaвaмe вашата пoвepитeлнocт и зaтoвa ce пoгpижиxмe дa дea?тивиpaмe пoлeтo зa впиcвaнe нa имeйл, ?a?тo и дa из?лючим зaпиcвaнeтo нa вашето ≤–. Moлим зa aдe?вaтни ?oмeнтapи. He ce тoлepиpaт никави обиди, сексуални намеци, рекламни съобщени€, нецензурно съдържание. Ѕлагодар€ ви предварително!

–Ч–∞—Й–Є—В–µ–љ –Ї–Њ–і
–Ю–±–љ–Њ–≤–Є

–Ш–Ј–љ–µ–≤—П—А–∞.com 2010-2018. –Я–Њ–Љ–Њ—Й –њ—А–Є –Є–Ј–љ–µ–≤—П—А–∞, –њ—А–Є–Ј–љ–∞—Ж–Є –Ј–∞ –Є–Ј–љ–µ–≤—П—А–∞, –њ—А–Є—З–Є–љ–Є –Ј–∞ –Є–Ј–љ–µ–≤—П—А–∞—В–∞, –і–∞–≤–∞–љ–µ –љ–∞ –≤—В–Њ—А–Є —И–∞–љ—Б —Б–ї–µ–і –Є–Ј–љ–µ–≤—П—А–∞, –љ–∞—З–Є–љ–Є –і–∞ –њ—А–µ–Њ–і–Њ–ї–µ–µ–Љ –Є–Ј–љ–µ–≤—П—А–∞—В–∞ –Є –Њ—В–љ–Њ–≤–Њ –і–∞ –Ј–∞–ґ–Є–≤–µ–µ–Љ —Й–∞—Б—В–ї–Є–≤–Њ.