Home ѕомощ за децата “ате, остани си в къщи
–Э–∞–њ–Є—Б–∞–љ–Њ –Њ—В izneviara.com   

“ате, остани си в къщиили повече за важността от почивен ден с децата.

¬ремето с децата... —поред н€кои не е важно колко време прекарваш с децата си, a дали времето е качествено или не. ¬еро€тно това извинение е довело до тъжните статистики, че днес в наци€та бащите ( а и много майки) прекарват по-малко от 10 минути дневно с децата си.Ќищо чудно, че когато прозорецът на възможност за вли€ние се затвори и децата навл€зат в своите тийнейджърски години, татко и мама установ€ват, че не могат да вид€т нищо от себе си, от своите ценности и убеждени€, депозирани в мирогледа на онези, които ще ги наслед€т.

“огава става така, че медиите, връстниците и други формиращи вли€ни€ са изиграли сво€та рол€ и са инжектирали различен вид ценностна система - възгледите на децата за живота са изградени от всеки друг, само не и от техните родители.

ѕредлагам ти днес да си направиш самооценка и да бъдеш максимално честен със себе си, като си отговориш на следните въпроси и предприемеш стъпки към пром€на в сферата на взаимоотношени€та с твоите деца:

1. √ќ¬ќ–»Ў ли с децата си?
—татистиките сочат, че днес децата копне€т не толкова за куклата Ѕарби или за марковата футболна топка - те искат точно това: ƒј —» Ћј‘я“ — ћјћј » “ј“ ќ. «нам, че звучи елементарно, но в днешни€ забързан век това се оказва истинско предизвикателство. Ѕащата се връща от работа с изцъклен поглед и се пльосва пред телевизора. ћама също се връща от работа и тъй като живее в една полу-европейска, полу-ориенталска култура, се захваща за готвене, гладене и чистене. ј какво прав€т децата ли? »гра€т на Age of Empares, Diablo или гледат н€кой боклук по кабеларката.

’ей, времето с децата тр€бва да се планира. —лед като сме отделили това специфично време, необходимо е да се придържаме към него и просто да се забавл€ваме.

2. ѕознаваш ли —¬≈“ј на децата си?
јко не познаваш желани€та, мислите и копнежите на децата си, най-веро€тно ще ти бъде трудно да си говориш с т€х. ƒостъпът до детското сърце не е лесен, особено ако изискваш едно нещо, а вършиш друго. Ќаскоро с жена ми установихме, че нашата гол€ма дъщер€ се обръща към нас с "Ѕ≈". » докато се чудехме откъде ли е усвоила това обръщение, забел€захме не само, че самите ние използваме "Ѕ≈"-то почти непрекъснато, а и че е много трудно да се оттървем от тази ужасна сричка. »нтересното е, че когато поработихме върху речника си, дъщер€ ни също сведе използването на сричката до минимум. Ќ»≈ Ѕя’ћ≈ “≈«»,  ќ»“ќ “–яЅ¬јЎ≈ ƒј —≈ ѕ–ќћ≈Ќ»ћ, ј Ќ≈ “я!

 ак опознаваме света на децата си? ≈дин добър начин е да си вземем ѕќ„»¬≈Ќ ƒ≈Ќ от работа специално за т€х и да го прекараме по начина, по който те искат. ѕопитай децата си какво харесват да прав€т, покажи им, че си неподправено заинтересован за чувствата им. ћоже дори да нарушите правилата, разбира се в рамките на нормалното. Ќие с дъщер€ ми обичаме да нарушаваме правилата - газим по зелените пол€нки, търкал€ме се по пода и лаем като кучета, докато ни забол€т гърлата или мама не ни погледне накриво. –азбира се, когато тр€бва да сме сериозни, сме сериозни! Ћично от мо€ опит съм установил, че това, което предизвиква респекта на децата не е непременно сурови€ тон на родител€ (не че не се карам в н€кои случаи) - това е неговата способност да се «јЅј¬Ћя¬ј с т€х и да слезе на нивото им без да става прекалено фамилиарен. “ова са между другото най-ценните спомени, които ще останат в детското съзнание през годините!

3. ¬зимаш ли специално време с вс€ко едно от децата си?
¬с€ко дете е индивидуално и поради тази причина ще се нуждае от нераздвоеното ти внимание.  огато плануваш време с децата си, планувай и отделно, специфично време за вс€ко едно от т€х. —при да гледаш на √ошко и ћими като част от общата маса - това е също един от начините да сведеш и съперничеството между децата в семейството до минимум!

≈, накарах ли те да се замислиш? ¬земи тези принципи, придържай се към т€х и имай чудесно време с децата си!

(ѕравата са на www.semeistvo.bg. ѕубликувана с разрешение.)

 

–Ф–Њ–±–∞–≤–Є –Ї–Њ–Љ–µ–љ—В–∞—А

”вaжaвaмe вашата пoвepитeлнocт и зaтoвa ce пoгpижиxмe дa дea?тивиpaмe пoлeтo зa впиcвaнe нa имeйл, ?a?тo и дa из?лючим зaпиcвaнeтo нa вашето ≤–. Moлим зa aдe?вaтни ?oмeнтapи. He ce тoлepиpaт никави обиди, сексуални намеци, рекламни съобщени€, нецензурно съдържание. Ѕлагодар€ ви предварително!

–Ч–∞—Й–Є—В–µ–љ –Ї–Њ–і
–Ю–±–љ–Њ–≤–Є

–Ш–Ј–љ–µ–≤—П—А–∞.com 2010-2018. –Я–Њ–Љ–Њ—Й –њ—А–Є –Є–Ј–љ–µ–≤—П—А–∞, –њ—А–Є–Ј–љ–∞—Ж–Є –Ј–∞ –Є–Ј–љ–µ–≤—П—А–∞, –њ—А–Є—З–Є–љ–Є –Ј–∞ –Є–Ј–љ–µ–≤—П—А–∞—В–∞, –і–∞–≤–∞–љ–µ –љ–∞ –≤—В–Њ—А–Є —И–∞–љ—Б —Б–ї–µ–і –Є–Ј–љ–µ–≤—П—А–∞, –љ–∞—З–Є–љ–Є –і–∞ –њ—А–µ–Њ–і–Њ–ї–µ–µ–Љ –Є–Ј–љ–µ–≤—П—А–∞—В–∞ –Є –Њ—В–љ–Њ–≤–Њ –і–∞ –Ј–∞–ґ–Є–≤–µ–µ–Љ —Й–∞—Б—В–ї–Є–≤–Њ.