Home Ќачало на пром€на ƒнес ще бъда господар на емоциите си
–Э–∞–њ–Є—Б–∞–љ–Њ –Њ—В izneviara.com   

ƒнес ще бъда господар на емоциите си≈дин от големите проблеми, които срещаме в отношени€та си с другите е свързан с Дизпускането на нервитеФ. “ази сутрин аз изпуснах нервите си пред дъщер€ ми... «акъсн€вахме за училище, а т€ продължаваше да се мотае и да си играе, вместо да се приготв€. ѕредполагам всеки от нас се е сблъсквал сутрин с чаровното безгрижие на децата ни, които хич и не се интересуват от условностите, в които се опитваме да ги напъхаме, за да се превърнат в онова, от което в зрелите си години ще се опитват да изб€гат и да се върнат към детето в себе си.

»зпускането на нерви обаче си остава недопустимо, колкото и ДсправедливаФ да ни изглежда ситуаци€та от наша гледна точка, за да си позволим да се развихрим. ƒа, може да донесе временно облекчение, но ще дойде и съжалението. √невът преминава и остава само горчиви€ спомен за Донази непри€тна ситуаци€, в ко€то други€т беше невъздържанФ. “ова се случва посто€нно и никога не води до положителен резултат. —помнете си за онзи, който ви засече с колата по брутален начин и когато вие му свирнахте се обърна и ви наруга. ƒа, вие сте били прави, но той пак ви се сърди. «ащо? «ащо той ще разкаже ситуаци€та като: Димаше н€какъв глупак, който се е разсвирил...Ф


¬инаги има две гледни точки за една случка и изпускането на нервите далеч не помага да се види случката с очите на други€. ѕредлагам на вниманието ви н€колко откъса от книгата ДЌай-велики€т търговец в —ветаФ на ќг ћандино:

***

Дѕриливите настъпват и се оттегл€т. «имата си отива и идва л€тото. Ћ€тото отминава и студът се увеличава. —лънцето изгр€ва и зал€зва. »ма пълнолуние и новолуние. ѕтиците долитат и отлитат. ÷вет€та цъфт€т и вехнат. —емената се се€т, реколтите се прибират. ÷€лата природа е кръговрат от настроени€, а аз съм част от не€, така че настроението ми ще се повишава и понижава.

ƒнес ще бъда господар на емоциите си.

≈дин от почти неразбраните природни трикове е всеки ден да се събуждам с настроение, различно от вчерашното. ¬черашната радост ще стане днешна тъга, но от днешната тъга ще води началото си утрешната радост. ƒълбоко в мен има колело, което посто€нно се върти от тъга към радост, от възбуда към потиснатост, от щастие към меланхоли€.  акто при цвет€та, сега разцъфналата ми радост ще посърне и изчезне в униние и все пак ще помн€, че както увехналото цвете носи семето на бъдещи€ разцвет, така и днешната тъга носи зародила на утрешната радост.
ƒнес ще бъда господар на емоциите си.

ј как ще овладе€ емоциите си така, че всеки ден да е щастлив и ползотворен? ўе науча тази вековна тайна: слаб е, който разрешава мислите да контролират действи€та му, силен е който застав€ действи€та си да контролират мислите. ¬секи ден, щом се събуд€, ще следвам този план за борба, преди да са ме завладели силите на тъгата, самосъжалението и неуспеха:

јко се чувствам подтиснат, ще пе€.
јко се чувствам тъжен, ще се сме€.
јко се чувствам болен, ще работ€ двойно повече.
јко чувствам страх, ще се хвърл€ напред.
јко се чувствам малоценен, ще облека нови дрехи.
јко се чувствам несигурен, ще повиша глас.
јко чувствам бедността, ще мисл€ за предсто€щото богатство.
јко се чувствам нищожен, ще си спомн€ целите си.
ƒнес ще бъда господар на емоциите си.

» с това ново знание ще разбирам и различавам настроени€та и на онзи, към когото се обръщам. ўе про€в€вам снизхождение към гнева и раздразнението му в този ден, защото не знае тайната на контрола на ума. ћога да издържа стрелите и обидите му, защото знам, че утре ще се промени и близостта с него ще бъде удоволствие.

ќтсега нататък ще познавам и откривам мистери€та на настроени€та в ц€лото човечество и в мен. ќт този момент съм готов да контролирам различните личности, които се събуждат в мен всеки ден. ўе овладе€ настроени€та си с положителни действи€, а овладе€ ли ги, ще контролирам съдбата си.Ф

***

ѕожелавам ви да бъдете по-въздържани.
ѕожелавам ви да преодолеете отча€нието си.
ѕожелавам ви да преодолеете тъгата си.
ѕожелавам ви да преодолеете обидата си.
ѕожелавам ви да бъдете господари на емоциите си.
ѕожелавам ви стойностен и честен ∆ивот!
(¬ стати€та са използвани цитати от книгата на ќг ћандино ДЌай-велики€т търговец в —ветаФ)

 

–Ф–Њ–±–∞–≤–Є –Ї–Њ–Љ–µ–љ—В–∞—А

”вaжaвaмe вашата пoвepитeлнocт и зaтoвa ce пoгpижиxмe дa дea?тивиpaмe пoлeтo зa впиcвaнe нa имeйл, ?a?тo и дa из?лючим зaпиcвaнeтo нa вашето ≤–. Moлим зa aдe?вaтни ?oмeнтapи. He ce тoлepиpaт никави обиди, сексуални намеци, рекламни съобщени€, нецензурно съдържание. Ѕлагодар€ ви предварително!

–Ч–∞—Й–Є—В–µ–љ –Ї–Њ–і
–Ю–±–љ–Њ–≤–Є

–Ш–Ј–љ–µ–≤—П—А–∞.com 2010-2018. –Я–Њ–Љ–Њ—Й –њ—А–Є –Є–Ј–љ–µ–≤—П—А–∞, –њ—А–Є–Ј–љ–∞—Ж–Є –Ј–∞ –Є–Ј–љ–µ–≤—П—А–∞, –њ—А–Є—З–Є–љ–Є –Ј–∞ –Є–Ј–љ–µ–≤—П—А–∞—В–∞, –і–∞–≤–∞–љ–µ –љ–∞ –≤—В–Њ—А–Є —И–∞–љ—Б —Б–ї–µ–і –Є–Ј–љ–µ–≤—П—А–∞, –љ–∞—З–Є–љ–Є –і–∞ –њ—А–µ–Њ–і–Њ–ї–µ–µ–Љ –Є–Ј–љ–µ–≤—П—А–∞—В–∞ –Є –Њ—В–љ–Њ–≤–Њ –і–∞ –Ј–∞–ґ–Є–≤–µ–µ–Љ —Й–∞—Б—В–ї–Є–≤–Њ.