Home ћъдрост ƒълг и любов
–Э–∞–њ–Є—Б–∞–љ–Њ –Њ—В izneviara.com   

ƒълг и любовƒългът р€дко е сладък и при€тен. —амо когато любовта смаже неговите колела, той се движи гладко; в противен случай представл€ва едно непрестанно триене.  ак иначе биха могли родителите да изпълн€ват своите задължени€ към децата си, съпрузите към съпругите си и обратно? Ќе срещаме ли такива случаи на триене ежедневно в наши€ живот? ƒългът става мил само чрез любовта, а любовта си€е единствено в свободата. » все пак, свобода ли е да бъдем роби на сетивата, на гнева, на завистта и на хил€дите други дребни неща, които тр€бва да се случват всеки ден в живота на човека? ¬ъв всички тези малки неравности и грапавини, с които ние се срещаме, най-висшето изражение на свободата се състои в това да се въздържаме. ∆ените, роби на своите раздразнителни и ревниви характери са склонни да вин€т за всичко своите съпрузи и да отсто€ват сво€та собствена УсвободаФ, както те си мисл€т, без да зна€т, че така само доказват своето робство.

Ќепорочността е първостепенната добродетел за един мъж или една жена и наистина много р€дко се среща такъв мъж, който - колкото и много да се отклонил от прави€ път - да не може да бъде върнат обратно в него от една нежна, люб€ща и непорочна жена. Ќие често чуваме за жестокостта на много съпрузи по цели€ св€т, както и за нечистотата на мъжете, но не е ли в€рно също така, че има също толкова много жестоки и нечисти жени? јко всички жени б€ха толкова добри и чисти, както техните твърдени€ искат да ни накарат да пов€рваме, аз съм абсолютно убеден, че не би останал и един нечист мъж в света. »ма ли такава жестокост, ко€то да не може да бъде победена от непорочността? ≈дна добра, непорочна жена, ко€то мисли за всеки друг мъж освен за съпруга си като за свое дете и ко€то има майчинско отношение към всички мъже, би израснала толкова нависоко в силата на сво€та чистота, че не би се намерил и един мъж - независимо колко жесток - който да не усети атмосферата на св€тост в нейно присъствие. ¬секи съпруг също тр€бва да гледа по подобен начин на всички жени освен на сво€та собствена и да вижда в т€х сво€та собствена майка, дъщер€ или сестра.

ѕредставете си, че един мъж обича една жена; той иска да € има изц€ло за себе си и чувства безкрайна ревност при вс€ко нейно движение; иска т€ да седи до него, да бъде винаги наблизо, да €де и да се движи по негова заповед. “ой е неин роб и иска да € притежава като сво€ робин€. “ова не е любов; това е болестната привързаност на един роб, ко€то се представ€ за любов. “ова не може да бъде любов, защото е нещо болезнено; ако жената не направи това, което той желае, този човек чувства болка. ѕри любовта н€ма болезнена реакци€; любовта поражда единствено блаженство; ако не го прави, значи не е любов - това е погрешно приемане на нещо друго за любов.  огато сте станали способни да обичате сво€ съпруг, съпруга, своите деца, цели€ св€т и вселената по такъв начин, че като реакци€ да не чувствате болка или ревност, да не изпитвате никакво егоистично чувство, тогава сте достигнали до нужното състо€ние, за да станете непривързани.

—вами †¬ивекананда (1863-1902)

 

–Ф–Њ–±–∞–≤–Є –Ї–Њ–Љ–µ–љ—В–∞—А

”вaжaвaмe вашата пoвepитeлнocт и зaтoвa ce пoгpижиxмe дa дea?тивиpaмe пoлeтo зa впиcвaнe нa имeйл, ?a?тo и дa из?лючим зaпиcвaнeтo нa вашето ≤–. Moлим зa aдe?вaтни ?oмeнтapи. He ce тoлepиpaт никави обиди, сексуални намеци, рекламни съобщени€, нецензурно съдържание. Ѕлагодар€ ви предварително!

–Ч–∞—Й–Є—В–µ–љ –Ї–Њ–і
–Ю–±–љ–Њ–≤–Є

–Ш–Ј–љ–µ–≤—П—А–∞.com 2010-2018. –Я–Њ–Љ–Њ—Й –њ—А–Є –Є–Ј–љ–µ–≤—П—А–∞, –њ—А–Є–Ј–љ–∞—Ж–Є –Ј–∞ –Є–Ј–љ–µ–≤—П—А–∞, –њ—А–Є—З–Є–љ–Є –Ј–∞ –Є–Ј–љ–µ–≤—П—А–∞—В–∞, –і–∞–≤–∞–љ–µ –љ–∞ –≤—В–Њ—А–Є —И–∞–љ—Б —Б–ї–µ–і –Є–Ј–љ–µ–≤—П—А–∞, –љ–∞—З–Є–љ–Є –і–∞ –њ—А–µ–Њ–і–Њ–ї–µ–µ–Љ –Є–Ј–љ–µ–≤—П—А–∞—В–∞ –Є –Њ—В–љ–Њ–≤–Њ –і–∞ –Ј–∞–ґ–Є–≤–µ–µ–Љ —Й–∞—Б—В–ї–Є–≤–Њ.